Ilmanvaihto

Toimiva ilmanvaihto luo asumismukavuutta ja säästää energiaa.

Toimiva ilmanvaihto varmistaa terveellisen sisäilman

Asennamme ilmanvaihdot eristettynä, avaimet käteen periaatteella.
Aloitamme mielellämme ilmanvaihdon toteutuksen ilmanvaihdon suunnittelulla. Ilmanvaihtojärjestelmä toteutetaan asiakkaan tarpeen mukaan kierresaumakanavin tai vaikkapa Valloxin BlueSky-järjestelmällä. Palveluumme kuuluvat kaiken kokoiset ilmanvaihdon asennukset sekä säädöt. Toimitamme kohteen valmistuttua asiakkaalle ilmanvaihdon säätö­mittauspöytäkirjan.

Ilmanvaihdon tehtävänä on tuoda puhdasta ilmaa hengitykseen ja poistaa rakennuksessa syntyvät epäpuhtaudet. Ihmisen hapentarpeen tyydyttämiseksi tarvittava ilmanvaihdon määrä on murto-osa tarvittavasta kokonais­ilmanvaihtomäärästä. Hapentarpeen ja keuhkoissa syntyvän hiilidioksidin poistamiseksi ihmisen keuhkojen kautta kulkee yli 15000 litraa ilmaa vuorokaudessa. Mitä puhtaampaa tämä ilma on, sitä paremmin elimistö voi. Rakennusmääräysten mukaan sisäilman pitää vaihtua kokonaan kahden tunnin välein, ja 30 % poistoilman sisältämästä energiamäärästä on otettava talteen rakennuksen lämmitykseen.

Rakennuksessa syntyy useita epäpuhtauksia, joiden lähteitä ei voida kokonaan poistaa. Tällöin tarvitaan riittävää yleisilmanvaihtoa. Sen avulla esimerkiksi hiilidioksidin ja vesihöyryn pitoisuudet ilmassa saadaan pidettyä ihmiselle ja rakennukselle terveellisellä tasolla.

Ilmanvaihdon toiminta perustuu paine-eroihin. Ilma virtaa suuremmasta paineesta pienempään. Paine-ero saadaan aikaan puhaltimilla (koneellinen ilmanvaihto). Jos tuloilmaa kostutetaan tai jäähdytetään, puhutaan ilmastoinnista. Koneellisen tulo- ja poistoilmanvaihdon etuna on mahdollisuus tuloilman suodatukseen ja runsaaseen lämmöntalteenottoon poistoilmasta. Kannattavin talteenottoratkaisu alle 140m2 rakennuksissa on poistoilmalämpöpumppu, jolla poistoilmasta saadaan siirrettyä energiaa talon lämmitysjärjestelmään.

USEIN KYSYTTYÄ

Ilmanvaihtokoneen valinta tehdään tilojen käytön ja kiinteistön tilavuuden/pinta-alan mukaan. Markkinoilta löytyy useita laadukkaita laitevalmistajia, joiden mallistoista löytyy varmasti sopiva ilmanvaihtokone jokaiseen tarpeeseen.

Meidän asentamaan ilmanvaihtourakkaan sisältyy tyypillisesti IV-valvonta, järjestelmän säätö ja mittauspöytäkirja. Teemme ilmanvaihtojärjestelmien muutoksia ja säätöjä myös vanhoihin järjestelmiin. Ilmanvaihtokoneen suodattimet täytyy muistaa uusia ennen mittausta.

Suodattimet kannattaa vaihtaa kaksi tai kolme kertaa vuodessa. Riittävä vaihtoväli riippuu osittain talon sijainnista. Vaihto kannatta tehdä keväällä ja syksyllä. Siitepölykausi kuormittaa suodattimia kesällä.

Kiinteistöjen käyttötarve saattaa muuttua tai vanhaan kiinteistöön halutaan raikkaampi huoneilma. Vanhaankin kiinteistöön voidaan rakentaa nykyaikainen lämmöntalteenotolla varustettu ilmanvaihtojärjestelmä.

Asiakas­­palautetta

Omakotitalon peruskorjaus

”Projektissamme oli kysymyksessä keskisuuren omakotitalon peruskorjauksesta, jonka yhteydessä Putkinet Oy:n osuus oli lämpö-, vesi-, viemäri- sekä ilmastointijärjestelmien täydellinen uusiminen. Lämmitykseen valittiin Niben maalämpöpumppu oheislaitteineen patteri- ja lattialämmityskierroilla, ilmastointi toteutettiin Valloxin ja Enerventin IV-koneilla. Vesi- ja viemäriputkistoja tuli keittiön lisäksi kahteen  kylpyhuone/suihkutilaan sekä kolmeen WC:hen.

LVI-urakoiden koordinointi rakennus-, maansiirto- ja sähkötöiden kanssa onnistui varsin hyvin, ja remontti valmistui osapuilleen suunnitellussa aikataulussa. Lämpöpumpun pienet lastentaudit ja muut nirhamat hoidettiin  yhteisymmärryksessä. Tarjousvaiheessa esitetyt lämpöpumpun suoritusparametrit (COP 3,5) saavutettiin käytönaikaisten viritysten jälkeen.

Keskityin faktojen kertaamiseen, fiiliksillä ei talo lämpiä eikä vesi juokse. Pääasia on, että vehkeet tekevät sen, mitä on suunniteltu ja luvattu.”
Eero Seuna